Friss topikok

  • bpetyka: megyünk, érkezünk (2011.06.22. 23:33) Short visit
  • Pedrrro333: Anyam azt uzeni, imadja a blogodat, csak van nehany dolog, amit nem ert. (2011.02.15. 09:40) Kedves Naplóm!
  • Tkmatrix: Apropó Ragnarok, ha valaki még nem látta volna: www.youtube.com/watch?v=hnrdAx4DFsk&feature=re... (2010.12.28. 23:12) Ezmegaz
  • Tkmatrix: A három hasonlóság: Béla sálja Béla kabátja Béla szemüvege vagy az a három lencsetag, melyeken k... (2010.11.02. 14:03) Koppenhága
  • HP (rímbáró): én csináltam, ne haragudjatok. minden szarra rányomják a nevem, aztán lesz nagy kalamajka. (2010.10.27. 22:11) This Is The Printer

Linkblog

ThisIsThePrinter

Béla in Sweden

Feedek vagy mik

Labornapló

  • bpetyka: megyünk, érkezünk (2011.06.22. 23:33) Short visit
  • bpetyka: Én is követelek újabb bejegyzést....:) mellesleg Bolodog Bélanapot Minden Bélának (2011.04.25. 19:19) Short visit
  • HP (rímbáró): Már teljesen meghalt ez a blog? (2011.04.22. 13:31) Short visit
  • Pedrrro333: Keressuk az idoponot. Jajdenagyonvarooom! (2011.03.13. 15:18) Short visit
  • Pedrrro333: Anyam azt uzeni, imadja a blogodat, csak van nehany dolog, amit nem ert. (2011.02.15. 09:40) Kedves Naplóm!
  • HP (rímbáró): Hát ez csodás volt Bécikém, az ilyenek miatt kaptad ezt a blogot, te haszontalan, lusta kölyök. Bi... (2011.02.13. 10:44) Kedves Naplóm!
  • Dávó: hát, gondolom a nyesztetni-nek egy módosult hangalakja lehet, és mivel megértettem a jelentését, n... (2011.02.07. 18:20) Kedves Naplóm!
  • bpetyka: VAN és kész (2011.02.07. 17:45) Kedves Naplóm!
  • ThisIsThePrinter: @Dávó: Hohó! Lassan a testel ráró! Van olyan szó, hogy nyektetni? Ebből kimaradtam. (2011.02.07. 11:30) Kedves Naplóm!
  • Dávó: hát már hogyne olvasnánk. Petya kommentje teljesen értelmes, csak egyetlen E! betű maradt ki belő... (2011.02.07. 10:57) Kedves Naplóm!
  • Utolsó 20

2010.09.18. 22:30 ThisIsThePrinter

Kulinária-pilot by Dóri

Ígértem, hogy írok arról, milyen itt a kaja és az evési szokások, hát tessék.

(Ha jöttök hozzatok már kóbászt meg pálinkát, meg…..)

 

A nemzeti, hagyományos ízeket ügyesen rejtegetik az idegenek elől, azt a családi otthonok meleg rejteke őrzi. A „kockás terítős” étterem itt ismeretlen entitás és a nagyi rétesét sem árulják minden kisboltban (ja, olyan sincs) műanyag tortatartóból. Na-de mi van?

Vegyük sorra a kaja-lelő helyeket.

Alapként mindjárt ott is a közért, ahol a svéd háziasszony beszerzi a főzéshez szükséges alapanyagokat. Az egész városban egy, azaz egy darab van belőle, ami mondjuk marha nagy, és minden nap 7-23-ig nyitva tart. Kisbolt, éjjel-nappali, panelgarázs mini-ábécé felejtős.

 Gurulós kis kosárkádat magad után húzva (kicsit emlékeztet a dömperre, amivel a homokot szállítottuk a játszótéren) itt aztán minden élelmiszert megkapsz, hatalmas választékban persze. Külön órákat el lehet tölteni a szószos-és fűszeres részlegen nézelődve, és nincs a világon az a kenyérfajta, ami itt ne lenne a polcon. A tizenötödik fajta, a többitől formájában kissé különböző, palacsintára emlékeztető lapos izé mondjuk picit túlzásnak tűnik.

 Persze itt is fáradt a munkából hazatérő, és siettetné a folyamatot, amire egy, a „mennyémánmeferrúglak”-nál hatékonyabb módszert használnak. A bejáratnál fogsz egy szatyrot és egy mobil vonalkód-leolvasót, az árut lepittyented, majd mehet a zacsiba. Végül a pénztárnál a leolvasód mutatta összeget kifizeted.

 Egy valami nincs. Súlyos hiánycikk az Arcod-meglátva- unott-fejjel-két- pakli-cigit-és-a-pult-alól-a-felest-készségszinten-kiadagoló Rozika, aki érti a „’Kolom, a szokásost!” míves magyar mondat csínját-bínját. Itt el is érkezünk az alkoholvásárlás témaköréhez. A közértben ugyanis sört (nem túl erős, ámde piccolo) és almabort vásárolhatsz minimális alkoholtartalommal, azt annyi. Nem, bort sem. Erre van egy külön üzlet korlátozott nyitvatartási idővel és állítólag borsos árakkal. Na ezt még nem találtam meg.

De térjünk vissza talán a kajához. Amennyiben nem tervezel épp főzni, vagy csak hétköznapi gyors ebédre vágysz az alábbi lehetőségek adódnak.

Ami van, de dögivel, az kávézó, mindig fodrászat mellett és maximum 50 m távolságra a legtávolabbi kávézótól. Reggeltől estig bármely napszakban szívesen töltik itt idejüket a svédek, vagy csak térnek be egy kávé-elvitelre. Belépve a helyre a pincérnő kedvesen mosolyogva köszönt, majd mintha ott se lennél folytatja, amit épp csinált. Ha akarsz valamit barátom, majd szólsz. Ez esetben ismét mosolyogva mondja az összeget, amit te kifizetsz, majd folytatja, amit bejöttöd előtt csinált. A kapkodás minden jele nélkül előbb-utóbb szintén kedvesen mosolyogva kiszolgál. Ha svéd vagy, pláne, ha egyetemista, hasonlóan ráérősen fogyasztasz, majd ücsörögsz még 30-40 percet, amiért senki nem néz ki a helyről. Elvitelre csak ital van, enni ülve és nyugalomban szokás itt.

Ezeken a helyeken sütin kívül lehet kapni helyben frissen készülő szendvicset, amibe a szokásos cuccokon kívül előszeretettel tesznek olyan keverékeket, amik leginkább a majonézes alapú salátákra emlékeztetnek. Méltán népszerű étele még a kávézóknak a töltött potatis, vagyis különféle krémes töltelékkel teletömött és megsütött óriáskrumpli.

Ha nem a szokásos ízekre vágysz, csak válassz egyet a szintén frekvensen reprezentáló falafeles-ek közül. Ehhez már némi szerencsére is szükséged lehet, mert a közelkeleti származású eladók többsége nem beszél kicsit se angolul. Szerintem svédül is csak a lényeget, de én még annyit se, úgyhogy mindegy is. Viszont a falra ki van szerelve a választék, így mutogatva dűlőre juttok. Na, itt aztán pörögnek a kezek, ráadásul nem sajnálják a hozzávalókat. A legtöbb dolgot menüben lehet kapni púpozott tányérokon, a merészebb helyeken pizzára halmozva. Ők már hisznek benne, hogy evés közben lehet járni, így lepénybe tekercselve elvitelre is kérheted a kaját. Bármelyik lehetőséget is választod, tuti, hogy jóllaksz, az itteni viszonyok szerint olcsón.

Dóri

4 komment

Címkék: dóriság aggyennem asszony


A bejegyzés trackback címe:

https://thisistheprinter.blog.hu/api/trackback/id/tr752306350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HP (rímbáró) 2010.09.19. 09:54:37

Dórika, imádom a bejegyzéseidet, nagyon jól tolod, kérlek ne fáradj majd el ebben. Egyébként a Béla által korábban prezentált hamburgeresekről nem esett szó, azokkal mi van? Fotókat is kérek ;)

Dávó 2010.09.19. 12:47:44

ha jol emlekszem, az Daniaban van, ugyhogy azzal meg kell varni az elso nagyobb kirandulast. de ugye az 40 perc vonatut, ugyhogy nincs olyan messze.

amugy egyetertek HP-val Dori, meg-meg-meg! :)

puszik
D.

ThisIsThePrinter 2010.09.20. 13:29:51

Dicsérjetek még sokat! :)
"Végtelenmemória" Úrnak igaza van, lesz még hamburgeres-összefoglalós is, nyugi:)

bpetyka 2010.09.25. 18:46:03

KEdves Külhonbabeleszakadt barátaim!
Sajnálatos módon eddig nem sikerült vizitelnem a blogot, de most pótoltam a mulasztást. Ezentúl ígérem rendszeresen belátogatok, és élvezem az itt leírtakat. Csókolom Nektek
süti beállítások módosítása